Vasi komentari

Stjepan Heimer

Piše: prof. dr. sc. Stjepan Heimer

Ova opširna knjiga od 527 stranica, bogato ilustrirana fotografijama, objavljena 2015. godine u vlastitoj nakladi autorice, saga je o jednoj švedsko-rusko-hrvatskoj obitelji koja obuhvaća vremenski raspon od više od 150 godina, od druge polovice 19. stoljeća do danas. Životna priča koju bi velikim dijelom, osim brojnih detalja mogle potpisati mnoge izbjegličke obitelji prošlog vremena, a prema aktualnim zbivanjima zadnjih godina vjerojatno i izbjegličke obitelji od sada prema budućnosti.

Čitajući, stječe se dojam da je gospođa Mikšić pristupila pisanju ove knjige vođena velikim osjećajem pripadnosti i ljubavi prema svojim precima, užoj obitelji i posebno prema sinu Borisu kojem je posvećena ova knjiga i najveći dio životne priče.

Naravno, neću prepričavati Nininu životnu priču, već vam samo istaknuti bitne periode i zbivanja koja počinju u vremenima prije i nakon njenog rođenja, a značajno određuju živote ne samo prethodnih već i kasnijih generacija.

Povijest sage počinje s autoričinim pradjedom Gustavom Henriksenom (ruski Genriksen), koji je u doba razvoja Rusije nakon cara Petra Velikog, kao i mnogi drugi Šveđani došao u Rusiju vidjevši mogućnost dobrog rada i razvoja posla. Među petero djece od kojih su neki završili fakultete, bio je i autoričin djed Vladimir, koji je bio upravitelj grofovskog imanja, a kasnije živio u Kijevu. Djed Vladimir imao je sa suprugom Evgenijom Zalotnickajom troje djece, od kojih su otac Sergej, njegova supruga Aleksandra Radecki te teta Nina tokom revolucije emigrirali u Jugoslaviju (tada Državu SHS). Treba naglasiti da su svi spomenuti Rusiju smatrali svojom domovinom i bili privrženi tadašnjem carskom sustavu. Otac je od rane mladosti bio sklon vojnoj službi te je nakon vojne škole bio časnik carske vojske i emigrirao je 1920. Majka Aleksandra školovala se je u prestižnoj odgojnoj ustanovi za djevojke, Smoljnom institutu. Revolucija je ukinula Smoljni institut, a polaznice su u pravilu emigrirale. Majka se je naposljetku našla u Zagrebu gdje je upoznala svog budućeg supruga Sergeja Genrihsena.

Link 

Stjepan Brajdić

 

Stana Jerman

Draga Nina,

prije svega da Vam poželim sve najbolje u Novoj godini, puno zdravlja da možete ostvariti sve svoje planove i želje. Još jednom Vam se zahvaljujem na toplom dočeku. Sretna sam da sam mogla biti dio Vaše promocije knjige.Uživala sam u odabiru pjesama, Vašem izlaganju i bila sam sretna gledajući Vas kako sa velikom pažnjom i blagošću pristupate svima i koliko Vas ljudi poštuju i vole.

Vjerujem da je isto tako lijepo bilo i u Belom Manastiru.

Draga Nina, ovo je prva poruka koju pišem poslije toliko vremena i nisam sigurna da ću je uspjeti pravilno je poslati  (toliko o mojoj kompjuterskoj pismenosti) o tablet i I-phonu ni ne razmišljam, pa još jedan razlog da Vam se divim.

Još jednom Vama, Borisu i njegovoj obitelji sve najbolje i da se ovo ljeto opet vidimo u Nerezinama.

Michael Qiu:

Dear Nina, Ines and Boris,
Merry Christmas to you all!
So good to see Nina’s smile. Please convey our best wishes of health, longevity and happiness to her. I look forward to seeing her again soon

Warmest regards,

Michael

Ured Predsjednice

Klikni za cijeli dokument

Ured-Predsjednice

Veleposlanstvo Ruske federacije:

Уважаемая Нина Микшич!
Признательны за Ваше благодарственное послание. Примите и наши слова признательности за прекрасный вечер, который Вы подарили всем нам 17 декабря.По поручению Посла России в Хорватии – советник Кондаков Вячеслав Евгеньевич

Nina Miksic za Veleposlanstvo Ruske federacije

Глубокоуважаемый господин Вечеслав Кондаков!
Благодарю Вас  и Вашу супругу за Ваш приход и участие на представлении моей книги,благодарю Вас за тёплые слова привесвия ,которые Вы указали для меня.Спасибо большое глубоко уважаемому господину послу Aнвару Сарваровичу Азимовичу  и Вам за все приёму и моё присутствие на собраниях в посольстве Русской Федерации.
С большим почтением.

Ljiljana Balling:

Sretan i blagoslovljen. Božić i sve naj naj u Novoj 2016 god. Vama. Borisu i cijeloj vašoj obitelji od srca želi obitelj Balling. Hvala vam na divnoj večeri tijekom vaše prezentacije knjige. Hvala vam  na knjizi. Zelimo vam puno zdravlja i još puno lijepih knjiga.

Mara Vlasic @ Hotel Hilton:

 Ovom prilikom bismo zeljeli od srca zahvaliti gospodji Nini Miksic na prekrasnom poklonu (njezinoj autobiografiji Moja Zivotna prica) koji nam je dostavila u nekoliko primjeraka.
U ime svih zaposlenika i direktorice hotela jos jednom velika hvala na ovoj lijepoj gesti od gđe. Miksic.
Nadam se da cemo uskoro ponovno imati priliku Vas ugostiti te vam šaljemo zahvale i srdacne pozdrave od strane hotela Hilton Imperial Dubrovnik