Karlovac moje mladosti bio je prekrasan

nina_mikšić_1

KARLOVAC – Karlovac mog djetinjstva i mladosti bio je prekrasan. Bio je to grad ukrašen zelenilom. I danas kad me pitaju što sam, predstavljam se kao Karlovčanka.
Kaže to 92-godišnja Nina Mikšić, gospođa ruskih i švedskih korijena čiji su roditelji kao ruski emigranti došli prije 90 godina živjeti u Karlovac, žena koja je godinama živjela u SAD-u, ali joj je ipak grad na 4 rijeke ostao u srcu. “Znate, imate predivan zrak u Karlovcum ovdje je predivno. Mrežnica, Korana, Kupa, Dobra, takvih rijeka nema blizu, počela je odmah pripovijedati.

U svojoj knjizi “Moja životna priča” na 560 stranica Nina Mikšić govori o povijesti svoje obitelji, razdoblju Drugog svjetskog rata, sjeća se djetinjstva, mladosti, donosi niz starih fotografija i s velikom se nostalgijom prisjeća Karlovca u koji je stigla kad je imala dvije godine. Njeni roditelji kao ruski emigranti bili su dio oveće ruske kolonije u Karlovcu koja je obuhvaćala brojne intelektualce, doktore, ali i vojne osobe, a svima je bilo zajedničko da su čekali pad komunizma u svojoj domovini, u želji da se vrate. Na žalost, želja im se nije obistinila. Ninina obitelj pustila je korijene u Karlovcu, pod Švarčom gdje su najprije živjeli, a grad i njegove stanovnike zavoljeli su na prvu, prisjeća se Nina.

Karlovčani su se veselili nezavisnoj državi Hrvatskoj
-Živjeli smo na Švarči, skromno, ali bili smo sretni. To je bilo vrijeme industrijskog razvoja grada, sjećam se Mustada, Vune, kožare na slapu, Tvornice cipela Jakil, slastičarnice Peter na promenadi, pripovijeda sjetno. Školovala se u karlovačkoj gimnaziji, a u Karlovcu, u Hrvatskom domu upoznala je i ljubav svog života, Stjepana Mikšića. Kasnije će se ispostaviti da je i njena simpatija Stjepan, zapravo trebao ići na Križni put u Bleiburg, ali se zahvaljujući upozorenju o izdaji hrvatske vojske, u Celju presvukao i u dronjcima vratio u Zagreb.Spasio je tako živu glavu.

Oca joj strijeljali partizani
No, ponavlja Nina, vrijeme od 1941. godine nadalje teško je razdoblje.

– Ništa više nije bilo isto. Karlovčani su se veselili da su dobili nezavisnu državu Hrvatsku. Ninin otac pristupio je 1943. g. Ruskom obrambenom korpusu i otišao na ratište. U Karlovcu su počele diverzije, strah je rastao, glavno jelo bilo je krumpir. Otac joj se 1945.g. vratio s fronta, partizani su preuzeli vlast, a u srpnju te godine partizani su strijeljali četvoricu ruskih emigranata u Karlovcu. Među njima je bio i Ninin otac. Pročitala je to na papiru nalijepljenom na stup pored karlovačkog zatvora. Partizani nisu imali milosti ni prema trojici ruskih svećenika, prisjeća se.

Sve to tek je dio životne priče Nine Mikšić koju će kroz svoju knjigu predstaviti i Karlovčanima, 22. prosinca, u Studentskom centru u 19 sati.
Osim što knjiga obiluje sjećanjima na neka davna vremena, lijepim, ali i ružnim dijelovima, puna je fotografija koje sigurno izazivaju zanimanje svakog tko knjigu primi u ruke. Ono što je također zanimljivo jest da je Nina majka Borisa Mikšića, nekadašnjeg predsjedničkog kandidata, poduzetnika, zahvaljujući čijem je radu i angažmanu dobar dio života provela i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Puna duha i energije Nina Mikšić s 92 godine života pravi je primjer kako živjeti i odolijevati životnim nedaćama. Gospođa na čijoj energiji bi pozavidjeli i mnogo mlađi, danas je najsretnija kad piše. A doista ima o čemu.

Link