Promocija knjige ‘Moja ruska povijest’ Nine Mikšić u Slovenskom domu

Priredila: Redakcija GND

U organizaciji Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva 22. rujna 2021. održana je promocija knjige ‘Moja ruska povijest’ autorice Nine Mikšić u Slovenskom domu. Knjiga je to o doživljajima izuzetne žene Nine Mikšić u emigraciji i njenom životu na relaciji Ruska Federacija – Republika Hrvatska –Sjedinjene Američke Države. Promociju je moderirala Ana Jerković, potpredsjednica Hrvatsko-ruskog društva, koja je prisutne pozdravila ispred Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva i Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva te u ime Andrije Karafilipovića, narodnog izaslanika – veleposlanika i predsjednika HRDP. Istaknula je da je ova knjiga djelo koje govori o ruskim korijenima autorice te emocijama koje je vežu uz njenih nekoliko domovina.

”Autorica je sažela priče, dokumente, informacije kojima je svjedočila od djetinjstva, od trenutka kada je prvi put čula ruski jezik svojih roditelja, crtice o ruskoj povijesti koje je s godinama sakupila i čiji je velik dio i proživjela te vrijedne utiske o životu u emigraciji, povratku u Hrvatsku i povezanosti naših dviju slavenskih zemalja. Knjiga obiluje slikovitim povijesnim prizorima, dubokim proživljenim emocijama, srećama i tugama, neponovljivim iskustvima jedne iznimne osobe koja je svjedok vremena te povijesnih i društvenih mijena, a kojima je na poseban način povezala Rusiju i Hrvatsku jačajući tako naše svekolike odnose, kako među ljudima, tako i jezikom, obrazovanjem i kulturom” istaknula je Ana Jerković. Potom se prisutnima obratio domaćin, predsjednik Slovenskog doma Zagreb Darko Šonc izrazivši zadovoljstvo još jednom uspješnom suradnjom s Koordinacijom hrvatskih društava prijateljstva te promocijom ove vrijedne knjige i njene autorice.

O knjizi su govorili prof. dr. sc. Stjepan Heimer, predsjednik Izvršnog odbora Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva i član Hrvatsko-ruskog društva, Marija Lobanova, viša savjetnica u Veleposlanstvu Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj te autorica knjige Nina Mikšić.Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se Blanka Došen i profesor Marjan Krajna, koji su prekrasnim i emotivnim ruskim romansama uveličali ovu promociju i zaslužili veliki pljesak svih prisutnih.

Stjepan Heimer je opsežnom analizom i recenzijom knjige prenio dio ugođaja i doživljaja autorice, koja je kroz teške i lijepe trenutke pratila zbivanja u emigraciji. Njegov tekst prenosimo u cijelosti u nastavku ovog teksta.

Marija Lobanova, viša savjetnica u Veleposlanstvu Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, izrazila je podršku svim aktivnostima Hrvatsko-ruskog društva te je u ime veleposlanika Andreja Nesterenka čestitala autorici na ovom vrijednom djelu koje povezuje naše dvije zemlje i dva naroda.

I konačno, prisutnima se obratila autorica Nina Mikšić, koja je rođena 1923. u obitelji ruskih emigranata, u Murskoj Soboti (današnjoj Sloveniji). Njezini roditelji poslije Oktobarske revolucije s valom ruske emigracije i povlačenjem ruske carske vojske, napuštaju Rusiju. Ninin otac, oficir Sergej Genrihsen, služio je u pograničnoj straži kao carinik u Murskoj Soboti, a Ninina majka Aleksandra, pripadala je zadnjoj generaciji plemenitih djevojaka koje su pohađale Smolni Institut, glasovitu obrazovnu instituciju koju je osnovala carica Katarina II.Godinu dana nakon Ninina rođenja, obitelj se seli u Karlovac, gdje je Nina provela djetinjstvo i maturirala na karlovačkoj gimnaziji. Po završetku 2. svjetskog rata se seli u Zagreb, gdje stječe diplomu iz jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Radni vijek provela je podučavajući generacije zagrebačkih srednjoškolaca, a nakon studija udaje se za domobranskog oficira i pilota, Stjepana Mikšića. U braku su dobili sina Borisa, koji je danas uspješan poduzetnik svjetskog formata, koji je dugi niz godina služio kao počasni konzul Republike Hrvatske u Minnesoti u SAD-u, a i danas bezrezervno pomaže i ulaže u Hrvatsku. Nakon umirovljenja, Nina i Stjepan pola godine provode u Americi, a pola u Hrvatskoj. Poslije suprugove smrti, autorica se posvećuje pisanju knjiga. Biografska knjiga ‘Moja životna priča’ objavljena je 2015. Ninina je tzv. životna epopeja, a ova knjiga ‘Moja ruska povijest’ nastavlja se na prethodnu i nadopunjuje je. Autorica je svojim emotivnim govorom posebno dojmila sve prisutne.

Promociji su prisustvovali i veleposlanik Republike Azerbajdžan Fakhraddin Gurbanov, počasni konzul Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Damir Pokupec, potpredsjednik Hrvatsko-ruskog društva Tihomir Rubeša, brojni članovi hrvatsko-ruskih društava te sin autorice, poznati poduzetnik i investitor u Hrvatsku Boris Mikšić, koji je zbog svoje velike ljubavi prema Hrvatskoj i velikim kapitalnim investicijama zaslužio poseban pljesak svih prisutnih.

OKVIR: Ruske romanse

Blanka Došen uz svoju solističku karijeru, pjeva i u Opernom ansamblu Hrvatskog narodnog kazališta Osijek. Održala je brojne koncerte u Europi i svijetu, a trenutno radi na svom trećem albumu. Za svoj album „Starogradski biseri” dobila je prestižnu nagradu Porin u kategoriji „Najbolji folklorni album”.

Profesor Marjan Krajna diplomirao je harmoniku i dirigiranje na Državnoj ruskoj glazbenoj Akademiji Gnjesinih u Moskvi. Dobitnik je brojnih državnih i međunarodnih nagrada, a nastupao je diljem Europe i svijeta kao solist, u duetima i s eminentnim orkestrima. Autor je ‘Zbirke skladbi za harmonikaške orkestre’, a piše i aranžmane za komorne sastave i orkestre. Ravnatelj je Glazbene škole Zlatka Balokovića u Zagrebu.

Link

Pozivnica: ” Moja ruska priča” Nine Mikšić

Нина Микшич – МОЯ РУССКАЯ ИСТОРИЯ

Остыли реки и земля остыла
И чуть нахохлились дома.
Это в городе тепло и сыро,
Это в городе тепло и сыро,
А за городом зима, зима, зима.

И уносят меня, и уносят меня
В звенящую снежную даль
Три белых коня, эх, три белых коня…

Композитор Евгений Крылатов, поэт Леонид
Дербенев, фильм «Чародеи»

 

Моя русская сага, моя русская история… Мне очень хочется на-
писать о том, как три белоснежных летящих коня уносят меня в
звенящую светлую даль. Мне очень хочется написать о дали моей
жизни, порой светлой, а порой покрытой набежавшими облака-
ми, но, несмотря на все, наполненной яркими, запоминающими-
ся событиями. Написать о моих корнях и моем происхождении
на том языке, который я впервые услышала, едва появившись на
свет. Написать на русском языке.
Написать о том, как ощутила теплоту и нежность, исходящую
от окружающего меня мира. Ощутила, как здесь хорошо и уютно,
как меня убаюкивает мелодичность русского языка в плавной и
размеренной речи моих мамы и папы. Я очень рано почувствовала
их любовь и заботу, они согрели мое тело и душу. Мне кажется, что
я, едва родившись, уже догадалась, как прекрасен и беззаботен
мой мир, как хорошо подготовились родители к моему рождению.
Родилась я в местечке Гедеровцы в Словении, далеко от России.
Заботливые и надежные мамины руки уложили меня в мягкую
колыбельку, сделанную специально для меня. Родители окру-
жили меня, своего первого ребенка, свою малышку, бесконечной

Link

Moja životna priča autorice ruskog porijekla Nine Mikšić – Ruska Ljetopis

Predstavljanje biografske knjige “Moja životna priča”, 92-godišnje autorice ruskog porijekla Nine Mikšić organizirano je u Zagrebu u Novinarskom domu 17. prosinca. Knjiga sadrži 560 strana i 176 fotografija, a autorica ju je podijelila u tri dijela, gdje je najveći dio ispunjen njenim sjećanjima, događanjima i emocijama.

Sve napisano Ninom Mikšić je prožeto ljubavlju i uspomenama o njene tri domovine, Rusiji kao domovini predaka, hrvatskoj kao trajnoj domovini, i u novija vremena stečenoj domovini, Sjedinjenim Američkim Državama. Smiljana Jelčić Ivanošić je kao redaktorica pojasnila da mnogi pisci imaju problema sa veličinom i idejama tema za pisanje, ali da Nina Mikšić, rođena 1923. godine izuzetno mnogo toga detaljno pamti, pa sve napisano o “puno njenog života” nije ni stalo u ovu knjigu.

Link

Karlovac moje mladosti bio je prekrasan

nina_mikšić_1

KARLOVAC – Karlovac mog djetinjstva i mladosti bio je prekrasan. Bio je to grad ukrašen zelenilom. I danas kad me pitaju što sam, predstavljam se kao Karlovčanka.
Kaže to 92-godišnja Nina Mikšić, gospođa ruskih i švedskih korijena čiji su roditelji kao ruski emigranti došli prije 90 godina živjeti u Karlovac, žena koja je godinama živjela u SAD-u, ali joj je ipak grad na 4 rijeke ostao u srcu. “Znate, imate predivan zrak u Karlovcum ovdje je predivno. Mrežnica, Korana, Kupa, Dobra, takvih rijeka nema blizu, počela je odmah pripovijedati.

U svojoj knjizi “Moja životna priča” na 560 stranica Nina Mikšić govori o povijesti svoje obitelji, razdoblju Drugog svjetskog rata, sjeća se djetinjstva, mladosti, donosi niz starih fotografija i s velikom se nostalgijom prisjeća Karlovca u koji je stigla kad je imala dvije godine. Njeni roditelji kao ruski emigranti bili su dio oveće ruske kolonije u Karlovcu koja je obuhvaćala brojne intelektualce, doktore, ali i vojne osobe, a svima je bilo zajedničko da su čekali pad komunizma u svojoj domovini, u želji da se vrate. Na žalost, želja im se nije obistinila. Ninina obitelj pustila je korijene u Karlovcu, pod Švarčom gdje su najprije živjeli, a grad i njegove stanovnike zavoljeli su na prvu, prisjeća se Nina.

Karlovčani su se veselili nezavisnoj državi Hrvatskoj
-Živjeli smo na Švarči, skromno, ali bili smo sretni. To je bilo vrijeme industrijskog razvoja grada, sjećam se Mustada, Vune, kožare na slapu, Tvornice cipela Jakil, slastičarnice Peter na promenadi, pripovijeda sjetno. Školovala se u karlovačkoj gimnaziji, a u Karlovcu, u Hrvatskom domu upoznala je i ljubav svog života, Stjepana Mikšića. Kasnije će se ispostaviti da je i njena simpatija Stjepan, zapravo trebao ići na Križni put u Bleiburg, ali se zahvaljujući upozorenju o izdaji hrvatske vojske, u Celju presvukao i u dronjcima vratio u Zagreb.Spasio je tako živu glavu.

Oca joj strijeljali partizani
No, ponavlja Nina, vrijeme od 1941. godine nadalje teško je razdoblje.

– Ništa više nije bilo isto. Karlovčani su se veselili da su dobili nezavisnu državu Hrvatsku. Ninin otac pristupio je 1943. g. Ruskom obrambenom korpusu i otišao na ratište. U Karlovcu su počele diverzije, strah je rastao, glavno jelo bilo je krumpir. Otac joj se 1945.g. vratio s fronta, partizani su preuzeli vlast, a u srpnju te godine partizani su strijeljali četvoricu ruskih emigranata u Karlovcu. Među njima je bio i Ninin otac. Pročitala je to na papiru nalijepljenom na stup pored karlovačkog zatvora. Partizani nisu imali milosti ni prema trojici ruskih svećenika, prisjeća se.

Sve to tek je dio životne priče Nine Mikšić koju će kroz svoju knjigu predstaviti i Karlovčanima, 22. prosinca, u Studentskom centru u 19 sati.
Osim što knjiga obiluje sjećanjima na neka davna vremena, lijepim, ali i ružnim dijelovima, puna je fotografija koje sigurno izazivaju zanimanje svakog tko knjigu primi u ruke. Ono što je također zanimljivo jest da je Nina majka Borisa Mikšića, nekadašnjeg predsjedničkog kandidata, poduzetnika, zahvaljujući čijem je radu i angažmanu dobar dio života provela i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Puna duha i energije Nina Mikšić s 92 godine života pravi je primjer kako živjeti i odolijevati životnim nedaćama. Gospođa na čijoj energiji bi pozavidjeli i mnogo mlađi, danas je najsretnija kad piše. A doista ima o čemu.

Link

Predstavljanje knjige “Moja životna priča” – Osijek

Moja-zivotna-prica-Osijek

Predstavljanje knjige “Moja životna priča” – Karlovac

Moja-zivotna-prica-Karlovac

Nina Miksic – Radio Osijek

ninaNina Mikšić. Podrijetlom Ruskinja, rođena još u Državi Slovenaca, Hrvata i i Srba, Hrvatica koja je godinama živjela u Americi, napisala je knjigu “Moja životna priča”. Tu priču priča i u Radionici Radio Osijeka. Kaže da je u životu najvažnije raditi. Rad donosi novac, ali i sreću. Najsretnija je bila kada je rodila sina Borisa Mikšića, a danas kada piše.

Link

Radio Intervju

Mnogo sjećanja, događanja i emocija u životu Nine Mikšić

ninamiksicmBELI MANASTIR – Nedavno predstavljanje biografske knjige “Moja životna priča”, 92-godišnje autorice izuzetno  živahnih misli, detaljnih sjećanja i pokreta, Nine Mikšić u Malom Lošinju i Zagrebu (Novinarski dom) nastavljeno je 21. prosinca u Belom Manastiru gdje je prije desetak godina otvorila sinovu tvornicu Ecocortec i od tada je sa simpatijom vezana za ljepote Baranje i Baranjce (o čemu i piše u jednom dijelu knjige). Knjiga sadrži 560 strana i 176 fotografija, a autorica ju je podijelila u tri dijela, gdje je najveći dio (277 strana) ispunjen njenim sjećanjima,događanjima i emocijama. Drugi dio je fotoalbum, dok je treći nazvan O izborima (moj rad za Hrvatsku).

Na predstavljanju životne knjige Nine Mikšić u Gradskoj knjižnici Beli Manastir, Ivana Radić Boršić je podsjetila na njihovo upoznavanje prije 15-ak godina u američkoj Minnesoti, gdje je Ivana radila u Cortecu (jedna od tvornica Borisa Mikšića, sina) a Nina je puna energije pomagala Borisovoj tadašnjoj funkciji počasnog hrvatskog konzula. Sve napisano u ovim koricama su opisi autorice Moja o njene tri domovine, Rusiji kao domovini predaka, hrvatskoj kao trajnoj domovini, i u novija vremena stečenoj domovini, Sjedinjenim Američkim Državama.
promocija-bm-13U dijelu životnih veselo/tužnih trenutaka mnogo je opisa rastanaka sa sinom jedincem, a posebno velikog traga ostavio je trajni odlazak njene majke i sestre u Brazil. Smiljana Jelčić Ivanošić je kao red
aktorica pojasnila da mnogi pisci imaju problema sa veličinom i idejama tema za pisanje, ali da Nina Mikšić, rođena 1923. godine izuzetno mnogo toga detaljno pamti, pa sve napisano o “puno njenog života” nije ni zivotna stalo u ovu knjigu. Boris Mikšić je podsjetio da se on i majka “druže 67 godina”, a od svojih roditelja naučio je i stekao tri najvažnije prica osobine: skromnost, upornost i ljubav prema domovini. Spomenuo  je upornost kao najvažniju, jer se za neki posao ili ostvarenje nečega može imati znanja, talentiranosti i ideja koje se ipak neće ostvariti zbog nedostatka upornosti. Govorio je ninamiksic3Mikšić i o svom prvom dolasku u Beli Manastir za vrijeme političke kampanje za predsjednika Hrvatske, kada je ovdje upoznao gradonačelnika i vodstvo grada koji su mu pokazali poslovnu zonu….Izbori su prošli, ali je kasnije ovdje nastao Ecocortec, prva hrvatska tvornica biorazgradive plastike. Osvrnuo se i na izuzetno pamćenje svoje majke kao dugogodišnje profesorice, jer se još uvijek sjeća imena svojih učenika, čak i onih koje je učila 60-ih godina prošlog stoljeća.

 

Link na cijeli tekst

Predstavljanje knjige “Moja životna priča” – Beli Manastir

Moja zivotna prica Plakat Beli Manastir.indd Moja zivotna prica flayer Beli Manastir.indd